Czerwone mięso sprzyja nowotworom piersi
14 listopada 2006, 19:10Kobiety, które jedzą czerwone mięso częściej niż raz dziennie, podwajają ryzyko zachorowania na nowotwór piersi.
Prysznic na pilota
29 października 2006, 15:11Firma Grohe wprowadziła na rynek zdalnie sterowany prysznic. Można go uruchomić z dowolnego pomieszczenia w mieszkaniu. Dzięki temu od razu wchodzi się pod strumień wody o ustawionej wcześniej w termostacie temperaturze. Trzy przyciski można zaprogramować dla poszczególnych członków rodziny lub na różne pory dnia: zimna woda na przebudzenie rankiem i gorąca, by ułatwić rozluźnianie mięśni pod koniec męczącego dnia.
643 km/h w toalecie
4 października 2006, 13:30James Dyson, wynalazca-miliarder, opracował nowe urządzenie, które przyda się w toaletach publicznych. Dyson Airblade to ni mniej, ni więcej tylko suszarka do rąk.
Superwydajne ogniwo paliwowe
14 września 2006, 10:19Don Gervasio i Sonja Tasic z Arizona State University są twórcami ogniwa paliwowego, które może być 10-krotnie bardziej wydajne niż obecnie używane baterie litowo-polimerowe. Wynalazek Amerykanów ma i tę zaletę, że efektywnie pracuje w temperaturze pokojowej.
Przenośny skaner do rezonansu magnetycznego
8 września 2006, 18:20Badania amerykańskich naukowców z Lawrence Berkeley National Laboratory oraz University of California dają nadzieję na zbudowanie niewielkiego, taniego urządzenia do przeprowadzania rezonansu magnetycznego. Uczeni stworzyli bardzo czuły laserowy wykrywacz, który jest w stanie pracować w temperaturze pokojowej.
Alkomat, którego nie da się oszukać
6 września 2006, 07:27Wyhodowane w chińskim laboratorium, a przypominające kwiaty nanostruktury mogą wykrywać alkohol i, być może, znajdą również zastosowanie jako katalizatory.
Meduza pomoże przy zastrzyku
21 sierpnia 2006, 14:49Według dwóch wynalazców pracujących dla amerykańskiej firmy NanoCyte, komórki parzydełkowe meduz mogą być wkrótce wykorzystywane do wstrzykiwania leków czy wykonywania tatuaży.
Schłodzony arbuz zawiera mniej składników odżywczych
27 lipca 2006, 18:46Jak stwierdzili w środę (26 lipca) badacze z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, zmrożony arbuz nie tylko odświeża, ale może także być mniej odżywczy niż arbuz przechowywany w temperaturze pokojowej.
Czekolada odporna na upały
16 lipca 2006, 13:41Czekolada nie jest popularnym produktem w tropikach, mimo że wiele krajów tej strefy klimatycznej to najwięksi producenci kakao na świecie. Powód jest prosty: zbyt wysokie temperatury, które zmieniają tabliczki w bezkształtną brązową masę.
Małpi meteorolog
21 czerwca 2006, 10:19Jak się okazuje, ludzie nie są jedynymi naczelnymi, które planują swoje zajęcia w plenerze, biorąc pod uwagę pogodę...
« poprzednia strona następna strona » … 74 75 76 77 78 79 80 81